Standardutveckling · SIS/TK 108
Renhetsteknik blir allt viktigare när optimering av produkter och processer ökar. Kommittén behandlar renhet med avseende på partiklar i luft, vätskor och ytor. Renhetskrav vid tillverkning av känsliga produkter kan specificeras och kontrolleras med hjälp av de standarder som kommittén arbetar med. Inom kommittén utarbetas även standarder för olika typer av laboratorieutrustning (dragskåp, punktutsug, nödduschar, kemikalieskåp, laboratorieinredning m.m.), där terminologi, prestandakrav och provningsmetoder definieras.
Kommittén för renhetsteknik och laboratorieutrustning är med och aktivt påverkar innehåll och riktlinjer för framtida standarder, både globalt och nationellt.
Standarderna om renhetsteknik syftar till att skapa ett heltäckande system för klassificering av renhet, provningsmetoder för att verifiera renhetskrav och metoder för arbete i renhetskontrollerade områden.
Standarderna om laboratorieutrustning ger vägledning vid tillverkning, användning och provning av laboratorieutrustning, och är viktiga verktyg för att öka säkerheten och att förbättra arbetsmiljön på laboratorier.
Arbetet resulterar i standarder som gör det möjligt för konstruktörer, tillverkare och leverantörer av utrustning att enas om gemensamma krav för tillverkning och kontroll.
Kommittén skapar ett forum för svenskt agerande i den internationella standardiseringen, genom att vi aktivt medverkar i både den internationella standardiseringsorganisationen och den europeiska, ISO och CEN. På så sätt kan vi driva utvecklingen av standarderna så att de främjar den svenska industrin. Ett arbete som skapar fri rörlighet av produkter mellan länder, vilket stödjer den svenska exportmarknaden. Standarderna underlättar därmed vid både specificering, tillverkning, inköp och användning av produkterna.
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från tillverkare, användare och forskning. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.
Kommittén för renhetsteknik och laboratorieutrustning vänder sig till bioteknisk, farmaceutisk, medicinteknisk, mekanisk industri, forskning, elektronik- och optikindustri samt livsmedels- och kosmetikbranschen.
Det är alltid välkommet med ytterligare deltagare i en kommitté. Kanske du idag jobbar som tillverkare, inköpare, tekniker, på myndighet eller organisation?Om du är intresserad kan du kontakta oss så berättar vi mer om arbetet. Läs mer om kommittéarbete inom SIS här.
CEN/TC 243, Cleanroom technology
ISO/TC 131/SC 6, Contamination control
ISO/TC 131/SC 6/WG 2, Hydraulic filter evaluation, cleanliness methods, and contamination analysis
ISO/TC 209, Cleanrooms and associated controlled environments
ISO/TC 209/WG 11, Assessment of suitability of equipment and materials for cleanrooms
ISO/TC 22/SC 34/WG 17, Road vehicles – Cleanliness of components
CEN/TC 332, Laboratory equipment
CEN/TC 332/WG 1, Glass and plastics devices including volumetric instruments
CEN/TC 332/WG 2, Furniture and installation
CEN/TC 332/WG 4, Fume cupboards and associated ventilation
CEN/TC 332/WG 6, Emergency safety showers
CEN/TC 332/WG 7, Microfluidic devices
CEN/TC 332/WG 8, Safety cabinets and Isolators
ISO/TC 336, Laboratory design
ISO/TC 48/SC 9, Laboratory furniture
ISO/TC 48/SC 9/SG 1, Fume cupboards
ISO/TC 48/SC 9/SG 2, Emergency safety showers
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
Gå till SIS/TK 108 i SIS Deltagarportal >
.. eller välj någon av arbetsgrupperna
SIS/TK 108/AG 01 Renhetsteknik >
SIS/TK 108/AG 02
Laboratorieutrustning >
För ett effektivt och meningsfullt deltagande i våra tekniska kommittéer erbjuder vi utbildningar i standardutveckling. För deltagare i tekniska kommittér är grundkursen kostnadsfri.
Välkommen att ta del av en presentation över aktuella arbeten inom området medicinteknik och In vitro-diagnostik.
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Jörgen Wyke
Projektledare
jorgen.wyke@sis.se
Mattis Rundgren
Projektkoordinator
mattis.rundgren@sis.se
Lars Jansson
Ordförande
My Air Test and Validation in Sweden AB